Ziek, en dan…


25 november 2019
Categorie: Nieuws van leden

Ondernemers zijn nooit ziek, totdat ze ziek worden. Ik riep ook altijd dat ik nooit ziek was, totdat ik ziek werd. En dan heb ik het niet over een griepje, maar echt langdurig ziek. Ik had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Niet omdat ik het te duur vond (wat overigens zo was), maar omdat verzekeraars in al hun wijsheid hadden bedacht dat ik een te groot risico was om te verzekeren. Dus geen AOV, maar ook geen ander vangnet.

 

Dit overkwam mij in 2014. Ik was negen maanden uit de running, kon niet of nauwelijks werken en dus geen inkomen terwijl ik wel aan mijn verplichtingen moest voldoen. In de periode dat ik even niet in het ziekenhuis lag, bezocht ik een informatieavond van een broodfonds. Geen alternatief voor een AOV, maar wel gedurende maximaal twee jaar een vangnet als je ziek bent. Dan kun je in ieder geval je vaste lasten betalen en je boodschappen doen.

 

In 2015, toen ik weer hersteld was, heb ik in Voorschoten (samen met de ondernemersvereniging) een broodfonds opgericht. Inmiddels telt Voorschoten/Wassenaar drie broodfondsen en is een vierde in oprichting. Leiden heeft ook drie broodfondsen en is een vierde in oprichting.

 

Er is veel discussie over ZZP’ers die zich niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en daarmee oneerlijk zouden concurreren, want lagere tarieven. De overheid meent dat een verplichte AOV noodzakelijk is en heeft dat gekoppeld aan het pensioenakkoord.

 

Linksom of rechtsom ben ik van mening dat je ook als ZZP’er je verantwoordelijkheid moet nemen en je iets moet regelen voor het geval dat je langdurig uitvalt. In mijn geval is dat een broodfonds geworden. En dat broodfonds is er niet alleen om mij te helpen op het moment dat ik ziek ben, het is er ook nu. Het is een netwerk van ZZP’ers die met elkaar  sparren, elkaar werk gunnen, kennis delen en inderdaad schenkingen doen als er iemand ziek is. En ik moet zeggen, dat voelt ongelooflijk goed.

 

Manon Vonk

Vonkfactor 13 | communicatie, tekst en social media