Feestelijke opening ondernemerscafé Fruitig

Op donderdag 15 februari werd Fruitig, een gloednieuw ondernemerscafé in bedrijfsverzamelgebouw De Framboos*, feestelijk geopend door Peter van der Velden, interim-burgemeester te Leiden.

De achterliggende gedachte van het ondernemerscafé is om de startende micro-ondernemer of zzp’er op een organische wijze met elkaar in contact te laten komen om zo een netwerk uit te kunnen bouwen of een samenwerking aan te gaan. Martin van Rijn, medeorganisator namens SWO, Bedrijventerreinvereniging Lammenschansdriehoek en tevens bestuurslid van Ondernemend Leiden, vat het achterliggende doel in twee woorden samen: ‘mensen verbinden’.

Netwerkbijeenkomst: Intensiveren en gelijktijdig verduurzamen van bedrijventerreinen
Ook met ‘mensen verbinden’ in het achterhoofd hebben de ondernemersvereniging Roosevelt & Trekvliet en de BTV Lammenschans-driehoek aansluitend op de feestelijke opening een netwerkbijeenkomst georganiseerd. Hierin praatte gastspreker Robert Strijk, voormalig wethouder Bereikbaarheid, Economie, Binnenstad en Cultuur van Leiden en tot voor kort gedeputeerde in de Provincie Utrecht (voor Financiën & Organisatie, Economie & Europa), onder andere over de diverse aanwezige stakeholders uit de gemeente, vertegenwoordigers van de diverse bedrijventerreinen en de bestuurders van Bedrijvig Leiden en Ondernemend Leiden bij over hoe ze in de provincie Utrecht beleid hebben gemaakt voor het intensiveren en gelijktijdig verduurzamen van bedrijventerreinen.

Bedrijventerreinen zijn hard nodig
Robert sprak onder meer over het gegeven dat de bedrijventerreinen hard nodig zijn; ‘Daar is 28 procent van de werkgelegenheid te vinden en 30 procent van alle verdiensten’. Strijk noemde aanvullend dat de bedrijventerreinen onder druk staan vanwege de vraag naar woningen.

Gezamenlijk stadsbrede uitdagingen aanpakken
Leiden staat voor dezelfde uitdagingen en daarom waren alle relevante stakeholders en stadspartners uitgenodigd om kennis te nemen van de uitdagingen en aanpak waar Robert voor heeft gestaan als gedeputeerde in Utrecht.

Martin van Rijn: ‘Het is enorm belangrijk dat alle stadspartners gezamenlijk optrekken en hun steentje bijdragen om de uitdagingen waar voor we staan, van binnenstad tot buitenwijk, te kunnen tackelen om Leiden als een leefbare en economisch vitale stad te behouden voor de toekomst.

Ook in een groter verband moet je ‘mensen verbinden’. Een stad is organisch van opbouw, het vereist een grote mate van welwillendheid en bereidheid van stadspartners en andere stakeholders om goed naar elkaar te luisteren en in gezamenlijkheid tot goede plannen te komen. Men moet zich aan elkaar willen committeren, dus vrijwillig maar niet vrijblijvend aan elkaar verplichten.

Een mooi voorbeeld is de aanpak om tot het recente beleidsstuk ‘Ruimte voor Werk’ te komen, waarin gemeente en stadspartners in de vorm van Ondernemend- en Bedrijvig Leiden gezamenlijk optrekken om stadsbrede problemen te tackelen.

Een breed gedragen beleid en oplossingen zijn te behalen door je in gezamenlijk in te zetten. Dat betekent dat je je binnen je organisatie, of het nu om de gemeente, stakeholders of stadspartners gaat, niet alleen om je eigen deel bekommert maar dat je je committeert aan elkaar en je uiterste best doet om met inzicht, wijsheid en een zekere mate van loyaliteit te handelen voor stadsbrede oplossingen die verbinden.

Ondernemend Leiden is een stichting die stadsbreed opereert, de verbinding zoekt en actief meedenkt bij de stadsbrede uitdagingen waarmee we te maken hebben. Een verbinding waar ik me als voorzitter van Bedrijventerreinvereniging Lammenschans-driehoek en nu als bestuurslid bij Ondernemend Leiden graag aan committeer’.

Lovende woorden van de burgemeester
De burgemeester complimenteerde ondernemers, en organisatoren van de bijeenkomst, Arie en Martin voor hetgeen zij doen voor ondernemers en de stad Leiden. Hierbij sprak de burgemeester bijpassende lovende woorden uit: ‘Als deze heren een uitspraak doen, maken zij het ook echt waar’. Ook Ondernemend Leiden is trots op de inzet van de heren, en dus ook namens Ondernemend Leiden hartelijk bedankt!

*Net buiten het centrum van Leiden, op loopafstand van het station Lammenschans, ligt het bedrijfsverzamelgebouw De Framboos. Dit bedrijfsverzamelgebouw is, door Stichting Werk en Onderneming (SWO), in de jaren negentig gebouwd voor startende ondernemers. ‘De Framboos’ maakt deel uit van de Lammenschansdriehoek, waar de Bedrijventerreinvereniging Lammenschans-driehoek, de overkoepelende organisatie is voor bedrijven die hier zijn gevestigd.

STAY IN TOUCH

Copyright 2024 - BV Leiden - All rights reserved.

Rabobank NL58RABO0170708535

K.v.K. 28108576

BTW : NL819299273B01OVER BV LEIDEN

Stationsweg 26

2312 AV Leiden

E. info@bvleiden.nl

T. +31 71 5127885