Enquête bewoners en ondernemers: nieuwe parkeerbeleid scoort ruime onvoldoende

Het in juni 2022 ingevoerde nieuwe parkeerbeleid van de gemeente Leiden scoort in een enquête onder bewoners, bezoekers en ondernemers van de Leidse binnenstad een ruime onvoldoende. Bij het nieuwe beleid parkeren bezoekers van de binnenstad in de parkeergarages, op een van de kort-parkeerlocaties of met een dagkaart op straat. 80% van de ondernemers geven aan dat de bereikbaarheid van hun onderneming negatief is beïnvloed. De enquête van het Centrummanagement Leiden werd door bijna 200 respondenten ingevuld.

Het eenjarige jubileum van het nieuwe parkeerbeleid vormde aanleiding voor het Centrummanagement om het beleid in een enquête voor te leggen aan gebruikers van de Leidse binnenstad. Uit de enquête blijkt dat ondernemers de communicatie over het beleid onduidelijk vinden en dat er te veel bezoekersparkeerplaatsen zijn verdwenen. Daarnaast geeft 75% van de ondernemers aan dat hun leveranciers moeite hebben met het parkeren in de binnenstad. De ondernemers gaven het algehele parkeerbeleid een 3,6.

Veel onduidelijkheid over dagkaarten
Ook bewoners en bezoekers geven het parkeerbeleid een ruime onvoldoende: een 4,3. Meer dan de helft is van mening dat het nieuwe parkeerbeleid niet duidelijk is. Het grootste pijnpunt dat wordt genoemd is de onduidelijkheid rondom het parkeren op straat: veel bezoekers zijn niet op de hoogte van het feit dat op straat enkel geparkeerd kan worden met een dagkaart. Er worden daardoor onnodig hoge kosten gemaakt voor het parkeren in de binnenstad, wat een volgend bezoek minder aannemelijk maakt.

Goed parkeren essentieel voor binnenstad
Naar aanleiding van de resultaten van de parkeerenquête roept het Centrummanagement op tot een aantal wijzigingen van het parkeerbeleid. Centrummanager Gijs Holla: ‘Goed parkeren is een van de cruciale ingrediënten voor een vitale binnenstad. Zo moet de stad toegankelijk blijven voor bezoekers die een snelle boodschap komen doen, bijvoorbeeld door nieuwe kort-parkeerlocaties op de Steenschuur, Nieuwstraat en Papengracht’. Daarnaast ziet Holla ruimte voor betere communicatie: ‘We zien dat veel bezoekers onnodig met een dagkaart op straat parkeren en de bewegwijzering naar de parkeergarages nog beter kan’

STAY IN TOUCH

Copyright 2021 - BV Leiden - All rights reserved.

Rabobank NL58RABO0170708535

K.v.K. 28108576

BTW : NL819299273B01OVER BV LEIDEN

Stationsweg 26

2312 AV Leiden

E. info@bvleiden.nl

T. 071 5127885