Wie zaait zal oogsten!

Mijn schooltijd ligt al heel ver achter me. Wat was ik blij dat ik klaar was met mijn opleiding en dat ik eindelijk kon gaan werken. De schoolbanken zijn nooit echt mijn ding geweest en ik floreerde beter door te doen! Nu stond ik, jaren later, als praktijkexaminator bij een vergelijkbare onderwijsinstelling examens af te nemen van leerlingen van het ROC- Mondriaan in Den Haagafdeling horeca (bediening & keuken)

 

De spanning droop van hun gezichten af toen de examinator (ik) het lokaal binnen kwam en mijzelf voorstelde aan de nieuwe generatie. “Ik ken u van tv”, zei een van de leerlingen. ”U bent toch van dat hotel? Gaat u ons examineren? Wilt u met mij een selfie maken?” Ik kon de directheid en bevlogenheid wel waarderen terwijl ik een foto liet maken. Tegelijkertijd constateer ik dat de ‘afstand’ die er vroeger was tussen leerling en leraar, nu duidelijk anders is, veel informeler. Iets waar ik in mijn werk als directeur van twee hotels regelmatig mee te maken heb. De kunst is persoonlijk te zijn wanneer dat kan en in te zien wanneer je gepaste afstand moet bewaren. Hoewel ik net over de veertig ben en me nog lang geen ouwe vent voel, merk je duidelijk het verschil in leeftijd en opvoeding. En ik ben eerlijk als ik zeg dat de jeugd zich naar mijn mening te makkelijk en te vanzelfsprekend een ‘positie’ aan meet zonder dat die eerder is verdiend.

 

Ik was gevraagd om te examineren omdat de opleiding waarde hecht aan input vanuit het bedrijfsleven. En ik het andersom heel belangrijk vind dat de praktijk iets terug doet voor de opleidingen waar het zijn nieuwe mensen vandaan haalt. Alleen op die manier is er een verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het is voor mij als ondernemer niet alleen interessant te zien wat een student tijdens zijn opleiding leert en waarvoor hij examen moet doen, maar ook of dat geleerde wel past bij wat wij in de praktijk zoeken of belangrijk vinden.

 

Het viel me tijdens het examineren op dat vooral de omgangsvormen een spannend onderdeel zijn. Waar sommige leerlingen gemakkelijk kunnen praten en daardoor flamboyant met gasten kunnen omgaan en veel bereiken, ondervinden anderen een ware strijd als ze een gast moeten aanspreken. Dat laatste is natuurlijk lastig als je een beroepskeuze hebt gedaan waarbij omgangsvormen de basis vormen van je toekomstige leven. Zelf vind ik het veel minder interessant of ze de vorken wel goed op de tafel leggen, dat is immers een kwestie van een paar keer voordoen en onthouden. Ik zou de opleiding daarom als tip willen meegeven : Ik zou de opleiding als tip willen meegeven meer aandacht te besteden aan sociale en communicatieve vaardigheden en de leerlingen spelenderwijs praktijkoefeningen te laten doen, al dan niet op een externe locatie. Zelf heb ik er onder andere van geleerd dat wij als onderneming meer tijd moeten steken in het écht trainen van stagiaires. Veel te vaak worden ze nog als ‘makkelijke en goedkope’ krachten gezien en ingezet. Wie zaait zal oogsten: dus als ondernemers willen dat er goed (geschoold) personeel te vinden is, dan moeten we daar zelf ook tijd en energie in steken omdat te bereiken. Want niet alle verantwoordelijkheid ligt bij de opleiding.

 

Ga daarom als ondernemer eens de verbinding aan met een opleiding. Ga er eens heen om te zien wat ze studenten leren. Geef je op als praktijkexaminator en kijk wat jij voor de nieuwe generatie kunt betekenen. Geef een opleiding eens feedback en durf ook uit te spreken wat de praktijk verwacht van de nieuwe generatie. Naast dat het superleuk is om te doen (bij mij was iedereen geslaagd!) geeft het zoveel meer draagvlak voor de toekomst. Druk? Je hoeft echt niet wekelijks iets te doen! Eén keer per jaar een examen afnemen, of eens een praktijk workshop geven wordt heel erg gewaardeerd. En die 4 uur per jaar die je investeert heeft als resultaat dat je daarmee de toekomst helpt. Een win-win situatie zou ik zeggen.

 

Er zijn vele opleidingen die baat hebben bij hulp uit de praktijk, contact ze! Doe jij toevallig iets met horeca en wil je eens een examen afnemen? (bediening/keuken) Of wil je je opgeven als praktijk gastdocent? Dan kun je je opgeven bij: Rose Mary Janssen f.janssen@rocmondriaan.nl (afdeling Den Haag)

 

Lorenzo van Beek
Boutique Hotels van Leyden / bestuur BVL

 

STAY IN TOUCH

Copyright 2021 - BV Leiden - All rights reserved.

Rabobank NL58RABO0170708535

K.v.K. 28108576

BTW : NL819299273B01OVER BV LEIDEN

Stationsweg 26

2312 AV Leiden

E. info@bvleiden.nl

T. 071 5127885